onsdag 8 januari 2014

SydÖn

Efter omstuvning och ballast-balansering rullade familjen ombord på The InterIslander Ferry som skulle ta oss från Wellington på Nordön till Picton på SydÖn. Grovt rullande sjö gjorde att tjejerna höll sig på akterdäck lätt bleka om nosen medans killarna kollade färjan. Albatrosserna trivdes i den hårda blåsten. Efter två timmar blev det mindre gungigt när vi gled in i skyddad skärgård. Höga berg omgav oss och det gröna vattnet. 


Väl inne i Picton parkerade vi och fyllde på med lunch. Man undrar ibland om vi inte lika väl hade kunnat stanna hemma, åkt till sagoängen på Galgberget, för barnen har hela tiden radarn inställd på lekplatser. Fördelen med lek och kläng är att vi hann dricka kaffe och turades om att se oss om längs strandpromenaden. 


Efter lirkning och lovord om glass kom vi iväg. Siktet var bokningen av boende i Haverlock, 60 minuters snirklig, scenic drive västerut längs Queen Charlotte drive. Många fina vyer och endast vädret med dimma och regn kunde dämpa reslusten. Väl framme i denna fiskeby gick vi en orienterande sväng längs huvudstråket, kollade in info-centrat och handlade mat för kvällen. 


Byn är tydligen känd för sina gröna musslor. Vi åt kyckling! 
På kvällen spelade vi kort och släckte lampan vid tio. 

Vaknade av oss själva idag. Inget direkt planerat. Strosade en sväng i hamnen, köpte proviant till fredagsmys. Farmor och farfar FaceTimade, ganska otroligt att prata med Sverige i realtid trots att vi är på andra sidan världen. 


Vi hajkade upp genom en regnskog för att beskåda ett vattenfall och en å där det finns lysmaskar. Trevlig och fin miljö med många 2-4 m höga silvriga ormbunkar, men maskarna lös med sin frånvaro (ses endast på kvällar). 


Efter en campinglunch tog vi en vatttenTaxi ut i Marlborough skärgård. Vi tittade på oändligt många musselnät som skördas vartannat år. Stor export till Europa och USA av den stora gröna musslan. Omgivna av höga berg med flera nedlagda gårdar. Inte lönsamt att sköta boskapen via båt plus att jorden tydligen inte är allt för bördig. Nu låg där många hus och en hel del planterad skog. Stort, fint, mycket men ödsligt. 


På kvällen åt vi nere i hamnen. Barnen fick sin efterlängtade pizza. Solig dag mot sitt slut. 

1 kommentar:

  1. Kul att ni kommit ned till Sydön! Visst är det verkligen fascinerande vackert? Ser redan fram emot nästa gång ni skriver! Kram från ett kallt & vitt Sverige!

    SvaraRadera