lördag 25 januari 2014

Tillbaka till nordön

Fick ställa klockan tidigt eftersom vi skulle med färjan tillbaka till nordön. Hamnade långt fram i kön till färjan där vi också åt vår frukost. Det var strålande sol och nästan ingen vind, vilket gjorde båtturen över Cook Strait magnifik.


Väl framme i Wellington var siktet inställt på Te Papa - Museum of New Zealand. Te Papa betyder 'container of treasures'.


Mycket fanns också att upptäcka och lära om på detta ställe - vulkaner, jordbävningar, djur och växter från skog, berg och hav, Nya Zeelands historia och den Māoriska kulturen. Fint och häftigt museum vid vattnet. 

 

I det fina vädret passade vi på att strosa längs strandpromenaden. Barnen hittade en lekplats med "studs-bungy" som de testade så det killade i magen. Tjejerna tog en shoppingtur på stan medan killarna bytte om till badkläder och hoppade från piren. Middagen åt vi i solen med utsikt över havet och inloppet till Wellington. 


Lördag, vaknade i huvudstaden och hade bestämt oss för att åka till Weta workshops, en världskänt ställe där man tillverkar och hjälper filmproducenter att skapa vapen, kläder mm. Sitt genombrott fick de med Sagan om Ringen och allt skulle tillverkas till trilogierna. Alla svärd, brynjor, Smaug, etc ja you get the picture. Bergtrollen från the Hobbit stod och vaktade entrén. 


Väl inne satt Gollum på en sten och daskade en hal och våt fisk på en sten. Allt väldigt verkligt. 


Lukas och Isak betalade extra för att få en rundtur i verkstaden, där vi fick se allt från modeller till fullfjädrade och verklighetstrogna Orker och figurer från Avatar. 


Weta har den enda master vapensmeden på Nya Zeeland i sin verkstad, vilket kanske inte är så konstigt efter att man försett alla skådisarna med välpolerade vassa svärd iblandannat Sagan om ringen och den Siste Samurajen. De visade även en film om hur man gjorde speciella effekter i den senaste och ganska unika animerade filmen Tintin som Spielberg och Peter Jackson producerade. 

Efter denna fullträff blev det flera timmar i vanen innan vi kom fram till Taupo som var målet för natten. Strax innan Taupo stressade Pernilla upp hela familjen med att bensinen snart var slut, och det var flera mil på slingriga vägar innan det skulle komma en mack. När vi äntligen såg skylten och kunde pusta ut visade det sig vara en truck-mack... Men, det var inte långt till en riktig mack så vi kunde pusta ut. 

Ett härligt bad-stopp i denna Nz största sjö innan vi landade på campingen. Vi hann äta lite middag innan det arrangerades ett disko för barnen. Dans och 'hela havet stormar' som slutligen vanns av Lukas. Dusch, godis och godnatt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar